Eltham Town Square

The renovated Eltham Town Square is due to be officially opened on Wednesday 18 November at 5.30pm.

This exciting project, located to the rear of the existing town square, will inject new life into Eltham town centre and provide an expansion of people-friendly green space.

 Eltham Town Square redevelopment plans were approved in October 2014.

 Eltham Town Square has been redeveloped and has now:

  • increased the amount of public space
  • increased the amount of pedestrian space from 56 to 85.5 per cent
  • removed and reconfigure roadways
  • maintained the same number of car parking spaces (with seven spaces being moved to the under-croft area)
  • improved the landscaping
  • provides a new lawn area
  • provides improved seating
  • provides improved lighting
  • provides new accessible toilets (due to open shortly)
  • provides a play sculpture
  • provides new artwork
  • includes an alfresco Café which will be retained by Council as a community asset (due to be open in coming months)

The total project cost was $3.1 million, the majority of which was spent on landscaping, improved access and public toilets. The major portion of the funds set aside for this part of the project came from surplus land sales.

The vision for the redevelopment was to create:

  • safe, health and engaged communities
  • a sustainable and well-managed environment
  • a vibrant local community
  • a process that was accountable and committed to innovative and continuous improvement.

At the Ordinary Council Meeting in July 2015, local food operators, Jerry and Florie Mustafa with Quinton and Nancy Sadiku were successful in their application to run the new café.

The lease will be for five years with further option terms and will commence later this year when the development has been completed.

Eltham, as the gateway to the Nillumbik Green Wedge and nearby Yarra Valley, has the potential to become a premium destination for retail and dining.

Our frequently asked questions has more information about the background to this project.